ΙΔΡΥΜΑ ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη ιδρύθηκε με τη διαθήκη του Άρη Βουδούρη, εκδότη των εφημερίδων «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής», στη μνήμη της γυναίκας του Λίλιαν, που έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή το Φεβρουάριο του 1989, σε ηλικία 56 ετών. Ένα χρόνο αργότερα, στις 4 Μαρτίου 1990, χάθηκε κι εκείνος σε ένα τροχαίο δυστύχημα.

Ο Άρης Βουδούρης γεννήθηκε στη Σιάτιστα το 1927. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και πολύ νέος ανέπτυξε πολιτική δράση στο χώρο της νεολαίας των Φιλελευθέρων. Το 1958 παντρεύτηκε τη ΛίλιανΤριβυζά, η οποία είχε γεννηθεί στο Σιδάρι Κερκύρας το 1932 και ήταν χημικός.
Άνθρωποι ευφυείς, προικισμένοι με βαθιά ανθρωπιά και πάθος για την δουλειά και την επιτυχία, ήταν ένα κράμα πρακτικής σκέψης, δυναμισμού και ευαισθησίας. Μαζί ασχολήθηκαν με αντιπροσωπείες εμπορικών οίκων εξωτερικού και δημιούργησαν, σε σύντομο διάστημα, μια μεγάλη επιχείρηση και σημαντική περιουσία.
Το πάθος του Άρη Βουδούρη για τον Τύπο τον οδήγησε σε διάφορες εκδοτικές προσπάθειες. Αρχικά, στην έκδοση της «Εγνατίας» στη Θεσσαλονίκη και, μετά, στην έκδοση του Ελεύθερου Τύπου, τον Απρίλιο του 1983 και αργότερα του Τύπου της Κυριακής. Ήταν μάλιστα τόσο έντονη η επιθυμία και των δύο, να εξασφαλίσουν την ανάπτυξη και την ανεξαρτησία των εφημερίδων από κάθε άποψη, ώστε αποφάσισαν να διακόψουν τη λειτουργία όλων των άλλων επιχειρήσεων τους και να αφοσιωθούν αποκλειστικά στο εκδοτικό τους έργο.
Το Ίδρυμα αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ανθρωπισμού, γενναιοδωρίας κι ευαισθησίας, σε μια εποχή που λόγω των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των ευάλωτων ομάδων, που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας και προστασίας. α Οι σκοποί του Ιδρύματος, με βάση τη διαθήκη, είναι ανθρωπιστικοί και κοινωνικοί και καλύπτουν τους τομείς της Κοινωνικής Πρόνοιας, της Εκπαίδευσης, της Επιστήμης, της Έρευνας και των Τεχνών.
Το Ίδρυμα σύμφωνα με τη βούληση του διαθέτη, διοικείται από 19μελές Συμβούλιο ισοβίων μελών. Οι οικονομικοί του πόροι αρχικά ήταν το σύνολο της περιουσίας τού ζεύγους, την οποία ο Άρης Βουδούρης κληροδότησε στο Ίδρυμα, με κυριότερο περιουσιακό στοιχείο τις εφημερίδες και τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις στον Άλιμο. Επειδή όμως η κρίση του Τύπου μετέτρεψε την έκδοση των εφημερίδων σε ζημιογόνο επιχειρηματική δραστηριότητα, το Δ.Σ. του Ιδρύματος προχώρησε στην πώλησή τους, το καλοκαίρι του 2006, γιατί υπήρχε και ο κίνδυνος τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας, να συμπαρασύρουν και το Ιδρυμα. Το προϊόν της πώλησης των εφημερίδων, μαζί με όλα τα άλλα περιουσιακά στοιχεία , αποτελούν την σημερινή περιουσία του Ιδρύματος.
Το Ίδρυμα στα 32 χρόνια λειτουργίας του έχει συμβάλλει στην δημιουργία και τη στήριξη πολλών κοινωφελών έργων, σε όλους τους τομείς που περιλαμβάνονται στους σκοπούς του, συνολικού ύψους 21.000.000 €, και έχει δώσει περισσότερες από 1.000 υποτροφίες σε νέους επιστήμονες για μεταπτυχιακές σπουδές, κυρίως, στο εξωτερικό.