ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Από την ίδρυση του έως σήμεραΤο Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη ιδρύθηκε με τη διαθήκη του Άρη Βουδούρη, εκδότη των εφημερίδων «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής», στη μνήμη της γυναίκας του Λίλιαν, που έφυγε αιφνιδίως τον Φεβρουάριο του 1989. Ένα χρόνο αργότερα, στις 4 Μαρτίου 1990, χάθηκε κι εκείνος σε τροχαίο δυστύχημα.

Ο Άρης Βουδούρης γεννήθηκε στη Σιάτιστα το 1927. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και πολύ νέος ανέπτυξε πολιτική δράση στο χώρο της νεολαίας των Φιλελευθέρων. Το 1958 παντρεύτηκε τη Λίλιαν Τριβυζά, η οποία είχε γεννηθεί στο Σιδάρι Κερκύρας το 1932 και ήταν χημικός.

Άνθρωποι ευφυείς, προικισμένοι με βαθιά ανθρωπιά και πάθος για την δουλειά και την επιτυχία, ήταν ένα κράμα πρακτικής σκέψης, δυναμισμού και ευαισθησίας. Μαζί ασχολήθηκαν με αντιπροσωπείες εμπορικών οίκων εξωτερικού και δημιούργησαν σε σύντομο διάστημα μια μεγάλη επιχείρηση και σημαντική περιουσία.

Το πάθος του Άρη Βουδούρη για τον Τύπο τον οδήγησε σε διάφορες εκδοτικές προσπάθειες και, τέλος, στην έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου» τον Απρίλιο του 1983 και αργότερα του «Τύπου της Κυριακής». Ήταν μάλιστα τόσο έντονη η επιθυμία και των δύο να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία των εφημερίδων από κάθε άποψη, ώστε αποφάσισαν να κλείσουν όλες τις επιχειρήσεις τους και να αφοσιωθούν αποκλειστικά στο εκδοτικό τους έργο.

Το Ίδρυμα αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ανθρωπισμού, γενναιοδωρίας κι ευαισθησίας σε μια εποχή που κλονίζονται οι αξίες της κοινωνίας μας.

Οι σκοποί του Ιδρύματος, με βάση τη διαθήκη, είναι ανθρωπιστικοί και κοινωνικοί και καλύπτουν τους τομείς της Κοινωνικής Πρόνοιας, της Εκπαίδευσης, της Επιστήμης, της Έρευνας και των Τεχνών.

Το Ίδρυμα σύμφωνα με τη βούληση του διαθέτη, διοικείται από 19μελές Συμβούλιο ισοβίων μελών. Οι οικονομικοί του πόροι είναι το σύνολο της περιουσίας του ζεύγους, την οποία ο Άρης Βουδούρης κληροδότησε στο Ίδρυμα με κυριότερο περιουσιακό στοιχείο τις εφημερίδες και τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις στον Άλιμο. Επειδή η κρίση του τύπου μετέτρεψε την έκδοση των εφημερίδων σε ζημιογόνο δραστηριότητα, το Δ.Σ. του Ιδρύματος προχώρησε στην πώλησή τους, έναντι σημαντικού τιμήματος, το καλοκαίρι του 2006. Το προϊόν της πώλησης μαζί με τα προηγούμενα αποθεματικά αποτελούν την σημερινή περιουσία του Ιδρύματος.

Το Ίδρυμα στα 21 χρόνια δράσης έχει δώσει πλήθος υποτροφιών και έχει συμβάλλει στη δημιουργία πλήθους έργων, σε όλους τους τομείς που περιλαμβάνονται στους σκοπούς του, όπως προαναφέρονται.