ΙΔΡΥΜΑ ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Εορταστική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής για τα 30 χρόνια του Ιδρύματος

Με μια μοναδική συναυλία, που συνένωσε δημιουργικά 170 καλλιτέχνες στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής, γιόρτασε τα 30 χρόνια του το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη – μια εκδήλωση που καθυστέρησε περίπου δύο χρόνια, λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας.

Στην κατάμεστη από τους φίλους του Ιδρύματος αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», οι διακεκριμένοι σολίστ Σίμος Παπάνας, Ρενάτο Ρίπο, Γεράσιμος Χοϊδάς και οι τραγουδίστριες Αγγελική Καθαρίου και Σαβίνα Γιαννάτου, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μπουζάνη μάγεψαν το κοινό, ενώ η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, η Musica-Χορωδία των Φίλων της Μουσικής και η Μικτή Χορωδία ΟΤΕ Αθηνών εκτέλεσαν άρτια τα δύο έργα του προγράμματος.

Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» επέλεξε για τη βραδιά δύο αντίθετες συνθέσεις, σε ένα ευφάνταστο μουσικό πρόγραμμα: η μια κλασική, οι «Τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι, ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα έργα. Η άλλη, μια ανατρεπτική επιλογή σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, το Stabat Mater του σύγχρονου συνθέτη Καρλ Τζένκινς, όπου η κλασική αρμονία εμπλουτίζεται με παραδοσιακά ακούσματα της Ανατολής και το εντυπωσιακό ιδίωμα παίρνει σάρκα και οστά, μέσα από τις ερμηνείες μιας κλασικής μονωδού (Αγγελική Καθαρίου) και μιας παραδοσιακής τραγουδίστριας (Σαβίνα Γιαννάτου).

Στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος του Ιδρύματος Ειρήνη-Ευανθία Καΐρη αναφέρθηκε συνοπτικά στη μεγάλη κοινωνική και πολιτιστική προσφορά του Ιδρύματος εδώ και τρεις δεκαετίες, αλλά και στον οραματικό προγραμματισμό του για το μέλλον, ιδίως σε μια εποχή βαθιάς κρίσης, που η κοινωνική ευθύνη αποτελεί ζητούμενο για κάθε φορέα κύρους.
Όπως τόνισε, μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα έχει υπάρξει χορηγός πολλών έργων με χρηματοδότηση που ξεπερνάει τα 21 εκ. ευρώ, ενώ περισσότεροι από 1.000 νέοι και νέες αριστούχοι επιστήμονες ενισχύθηκαν ως υπότροφοι, για να συνεχίσουν τις μεταπτυχιακές σπουδές τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
«Με όλα αυτά τα έργα, αλλά και με πολλά όνειρα, σχέδια και δεσμεύσεις για το μέλλον, το Ίδρυμα αποδεικνύει εμπράκτως τον ανθρωπισμό και τη γενναιοδωρία του, σε μια εποχή που οι αξίες συχνά κλονίζονται και τα αισθήματα ανθρωπιάς ενίοτε παραμερίζονται, μπροστά στις συνεχόμενες δοκιμασίες που η κοινωνία μας αντιμετωπίζει», υπογράμμισε η κυρία Καΐρη, ολοκληρώνοντας την ομιλία της.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» Πάνος Δημαράς, αφιέρωσε τη συναυλία στη μνήμη του Άρη και της Λίλιαν Βουδούρη, αποτίοντας φόρο τιμής στο τεράστιο κοινωφελές έργο, που επιτελεί εδώ και 32 χρόνια το Ίδρυμά, στους τομείς της Κοινωνικής Πρόνοιας και του Πολιτισμού. Εξέφρασε δε δημόσια τις ευχαριστίες του για τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος, προς τη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου, η οποία έκτοτε φέρει το όνομα της Λίλιαν Βουδούρη.