Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη προάγει τα γράμματα και τις τέχνες. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει χρηματοδοτήσει εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες πολιτιστικών οργανισμών, στηρίζοντας τη μουσική και το θέατρο· έχει βοηθήσει ελληνικά μουσεία να αποκτήσουν πολύτιμα έργα τέχνης, και έχει αναλάβει δράση για τη δημιουργία βιβλιοθηκών, πολιτιστικών κέντρων και μουσείων.
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ
Σώμα Ελλήνων Προσκόπων
Αποστολή του προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων, μέσω ενός συστήματος αξιών που βασίζεται στην Προσκοπική Υπόσχεση και στον Νόμο, να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία. Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, στηρίζοντας το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, προσέφερε το απαιτούμενο ποσό για την αποπεράτωση του ξενώνα-καταφυγίου στον κατασκηνωτικό χώρο της Περδικόβρυσης Παρνασσού.
Η αποπεράτωση του ξενώνα στην Περδικόβρυση Παρνασσού, σε υψόμετρο 1.217 μ., ήταν ανάγκη και όνειρο είκοσι και πλέον χρόνων για τους υπεύθυνους του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Το εκπαιδευτικό, περιβαλλοντικό και κατασκηνωτικό κέντρο της Περδικόβρυσης είναι ένας προσκοπικός χώρος με ιστορία που ξεπερνά τα 40 χρόνια: ένα κλιμάκιο της κεντρικής διοίκησης του ΣΕΠ επισκέφτηκε την περιοχή για πρώτη φορά το 1957.
Το καταφύγιο αποτελούσε επιθυμία χιλιάδων προσκόπων που πέρασαν από αυτό το εκπαιδευτικό κέντρο. Ωστόσο, το κτήριο παρέμενε ημιτελές από το 1970 λόγω έλλειψης πόρων. Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, με μία χορηγία 58.600 , έδωσε τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί το έργο. Τα εγκαίνια έγιναν τον Ιούλιο του 1999.
Το καταφύγιο μπορεί να φιλοξενήσει 24 προσκόπους, και τους χειμερινούς μήνες και το καλοκαίρι, ενώ δίνει στο ΣΕΠ τη δυνατότητα να φιλοξενεί περισσότερους από 1.000 συνολικά κατασκηνωτές και να τους προστατεύει από ξαφνικές κακοκαιρίες. Έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετεί και άτομα με ειδικές ανάγκες.
Το ΣΕΠ αξιοποιεί τον ξενώνα κατά τον καλύτερο τρόπο, παρέχοντας σε πολλά παιδιά τη δυνατότητα να ζήσουν κοντά στη φύση τις αρχές και τις εμπειρίες του προσκοπισμού.
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Λαογραφικό Μουσείο
Επί ογδόντα χρόνια η Ακαδημία Αθηνών συλλέγει με υπομονή και επιμονή σπάνια στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Από καιρό αναζητούσε το κατάλληλο κτήριο που θα στέγαζε αυτό το σημαντικό και ζωντανό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, αρωγός σε κάθε αξιέπαινη προσπάθεια για την επιστήμη, τις τέχνες και τα γράμματα, χρηματοδότησε την αγορά και τη διαμόρφωση του κτηρίου που σήμερα είναι η έδρα του Λαογραφικού Μουσείου της Ακαδημίας Αθηνών.
Το 1996, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη προσέφερε δωρεά ύψους 607.000 για την αγορά και την επισκευή του κτηρίου που στεγάζει το Κέντρο Λαογραφίας. «Η δωρεά του Ιδρύματος εξετιμήθη βαθύτατα από την Ακαδημία και η Ολομέλεια αποφάσισε την ανακήρυξή του σε μεγάλο δωρητή. Από τότε, στην πλάκα με τα ονόματα των μεγάλων μας δωρητών, που είναι αναρτημένη στον τοίχο της μεγάλης αίθουσας του Μεγάρου της Ακαδημίας, υπάρχει και το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη. Γιατί η προσφορά του είναι προσφορά σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό», όπως είχε πει στην τελετή ανακήρυξης ο Πρόεδρος της Ακαδημίας κ. Ιωάννης Πεσμαζόγλου. Στην ομορφότερη συνοικία της Αθήνας, την Πλάκα, βρίσκεται αυτό το τετραώροφο νεοκλασικό κτήριο της οδού Ηπίτου, που φιλοξενεί τα ανεκτίμητα εκθέματα του «Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών». Το αρχείο του Λαογραφικού Μουσείου περιλαμβάνει πλούσιο πρωτογενές ανέκδοτο και έντυπο λαογραφικό υλικό, αλλά και μουσικές καταγραφές και ηχογραφήσεις, φωτογραφίες και κινηματογραφήσεις, για όλες τις εκφάνσεις του λαϊκού πολιτισμού στον πνευματικό και υλικό βίο. Το υλικό είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται από τα τέλη του 19ου αιώνα. Οι σύγχρονες ερευνητικές συγκυρίες με την προσέγγιση των επιστημονικών πεδίων της Λαογραφίας, της Εθνολογίας και της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, η δυνατότητα συντήρησης και ψηφιοποίησης του πολύτιμου υλικού του με τη βοήθεια ευρωπαϊκών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται την τελευταία δεκαετία και η μεταστέγασή του στο νεοκλασικό κτήριο το οποίο εξασφάλισε η δωρεά του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη επιτρέπουν σήμερα στο Κέντρο Λαογραφίας να ανταποκριθεί στους μόνιμους βασικούς σκοπούς του αλλά και στα αιτήματα των καιρών.
ΔΗΜΟΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
Πολιτιστικό κέντρο στη γενέτειρα του Άρη Βουδούρη
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από τον θάνατο του Άρη Βουδούρη, το Δ.Σ. του Ιδρύματος αποφάσισε να αναλάβει την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου στη γενέτειρά του, τη Σιάτιστα, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του. Σε συνεργασία με τον Δήμο Σιάτιστας, επελέγη η ανέγερση Πολιτιστικού Κέντρου.
Πρόκειται για ένα κτήριο πολλαπλών χρήσεων, που θα έχει ως βασικό στόχο την ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων, στη Σιάτιστα και γενικότερα στον νομό Κοζάνης. Ένα τέτοιο Πολιτιστικό Κέντρο έλειπε από την περιοχή. Το κέντρο, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ξεκίνησε να κτίζεται το 2000, με χορηγία ύψους 1.086.000 από το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη.
Ο σχεδιασμός του κτηρίου έγινε με μεγάλη προσοχή, έτσι ώστε να μην ξεφεύγει από τον παραδοσιακό χαρακτήρα των κτισμάτων του οικισμού της Σιάτιστας, και να μην υπάρχει ο κίνδυνος να αλλοιώσει την εικόνα της. Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε ώστε το κτήριο να είναι προσβάσιμο από άτομα με ειδικές ανάγκες.
Το Πολιτιστικό Κέντρο περιλαμβάνει αίθουσα χωρητικότητας 300 ατόμων, στην οποία μπορούν να διοργανώνονται συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, συνέδρια και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Έχει επίσης προβλεφθεί η δημιουργία ενός τμήματος με τέσσερις αίθουσες που θα λειτουργεί ως ωδείο, καθώς και ένα ακόμη τμήμα που θα διατεθεί προς χρήση σε πολιτιστικούς ομίλους της πόλης.
Ευελπιστούμε ότι το έργο αυτό θα είναι ένα κόσμημα για τη Σιάτιστα, και θα συμβάλλει πολύ ουσιαστικά στην πολιτιστική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της Βορειοδυτικής Μακεδονίας.
ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Ο «Άγιος Πέτρος» του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου
Ο «Άγιος Πέτρος», ένα από τα σημαντικότερα έργα του μεγάλου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, κοσμεί πλέοντην Εθνική Πινακοθήκη. Ένα πολύτιμο απόκτημα, ένα έργο τέχνης που έχει για τους Έλληνες τεράστια ιστορική και συναισθηματική αξία.
Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, πιστό στη βούληση του ιδρυτή του για συμβολή στην πνευματική καλλιέργεια και στη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, συνέβαλε αποφασιστικά στη συγκέντρωση του ποσού που απαιτούνταν για την αγορά του πίνακα, προσφέροντας το ένα τρίτο των χρημάτων, δηλαδή 294.000. Το ποσό δόθηκε τον Ιούνιο του 1995 στον Πρόεδρο της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Απ. Μπότσο και στη Διευθύντρια της Πινακοθήκης κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.
Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος («Ελ Γκρέκο») γεννήθηκε το 1541 στον Χάνδακα (το σημερινό Ηράκλειο) της Κρήτης και πέθανε το 1612 στο Τολέδο. Η τέχνη του είναι ένα αμάλγαμα βυζαντινής και ενετικής τεχνικής, ωστόσο δημιούργησε τη δική του μοναδική τεχνοτροπία, που απετέλεσε πρότυπο για επόμενες γενιές καλλιτεχνών. Ο «Άγιος Πέτρος» είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του ζωγράφου.
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
Στην ακριτική Θράκη, η Ακαδημία Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης ανέλαβε το 1995 την πρωτοβουλία να συμβάλλει στην πολιτισμική ανάπτυξη της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης, την εκπαίδευση των νέων σε παραδοσιακά επαγγέλματα που σιγά-σιγά σβήνουν, και μέσω αυτών στην εξασφάλιση εργασίας, ώστε να αποφεύγεται ο ξεριζωμός και η ερήμωση του τόπου. Οι πύλες του κτηρίου που στεγάζει τα προγράμματα της Ακαδημίας άνοιξαν στις 18 Δεκεμβρίου 1998. Την ίδια ημέρα ξεκίνησε μια νέα εποχή για τη Θράκη.
Σε μια καπναποθήκη στην Ξάνθη που αναπαλαιώθηκε με μεράκι, στεγάστηκαν οι πρώτες δραστηριότητες της Ακαδημίας, που βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, αλλά και φορέων όπως το Πανεπιστήμιο, τα ΤΕΙ, τα σχολεία κ.ά.
Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, ακολουθώντας τις επιταγές του ιδρυτή του για «την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και την προαγωγή της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς και την προσφορά παντός είδους κοινωφελών υπηρεσιών προς τον ελληνικό λαό», συμπλήρωσε με τη δική του γενναιόδωρη προσφορά το ποσό που χρειάστηκε για να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο.
Με μια δωρεά ύψους 103.000, το Ίδρυμα συνέλαβε στην ολοκλήρωση των εργασιών αναπαλαίωσης της καπναποθήκης και στην εγκατάσταση διευκολύνσεων για τη χρήση του κτηρίου από άτομα με ειδικές ανάγκες, που μπορούν σήμερα, ισότιμα, να επωφελούνται από τις υπηρεσίες που προσφέρει η Ακαδημία.
Εργαστήρια, διαλέξεις, συνέδρια, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές συγκεντρώνουν στην Ακαδημία νέους και ηλικιωμένους, χριστιανούς και μουσουλμάνους, γεφυρώνοντας το χάσμα των γενεών και καταργώντας τις διάφορες διακρίσεις. Οι αιτήσεις συμμετοχής των Θρακιωτών στις δραστηριότητες της Ακαδημίας πολλαπλασιάζονται. Τόσο πολύ αγάπησαν την Ακαδημία οι Θρακιώτες που δημιούργησαν Σύλλογο Φίλων της Ακαδημίας.
Η Ακαδημία συνεχίζει το έργο της και επιδιώκει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε άλλες πόλεις της Θράκης.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ»
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη»
Η δημιουργία της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας ήταν ιδέα και απόφαση του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», ο οποίος την οραματίστηκε ως δεξαμενή πληροφοριών για τη μουσική και τις άλλες τέχνες, ικανή να στηρίξει πλήρες ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη προσέφερε 2.935.000 στον Σύλλογο, χορηγία που έδωσε τη δυνατότητα να εκκινήσει το σημαντικό αυτό έργο. Η Βιβλιοθήκη εγκαινιάστηκε επισήμως για το κοινό τον Φεβρουάριο του 1997 και έκτοτε αποτελεί σημαντικό κέντρο μελέτης της μουσικής.
Συλλογή
Το υλικό της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης επικεντρώνεται στη δυτική μουσική, καλύπτει όμως και την αρχαία, τη βυζαντινή, την παραδοσιακή και την έντεχνη ελληνική μουσική. Η συλλογή ολοκληρώνεται με υλικό γύρω από την παραδοσιακή μουσική διαφόρων πολιτισμών ανά τον κόσμο και την τζαζ, ενώ αξιόλογες είναι και οι συλλογές για την αρχαία ελληνική τέχνη, το θέατρο, τον χορό, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και τις καλές τέχνες.
Η συλλογή, που εμπλουτίζεται καθημερινά, περιλαμβάνει βιβλία, ηχογραφήσεις, παρτιτούρες, μικροφίλμ, μικροφίς, περιοδικά, προγράμματα συναυλιών, CD-ROM, βάσεις δεδομένων κ.ά.
Αρχείο Ελληνικής Μουσικής
Το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής δημιουργήθηκε για να καλύψει την ανάγκη ύπαρξης ενός φορέα ειδικού στη συγκέντρωση, επεξεργασία και τεκμηρίωση κάθε είδους υλικού σχετικού με την ελληνική μουσική, με απώτερο σκοπό να αποτελέσει το κέντρο για τη διάσωση, διαφύλαξη και μελέτη της ελληνικής μουσικής. Η συλλογή περιλαμβάνει σπάνια ντοκουμέντα, χειρόγραφα και αρχεία, σύγχρονες και παλαιές εκδόσεις σχετικές με την αρχαία, βυζαντινή, παραδοσιακή και έντεχνη ελληνική μουσική. Πολύτιμο τμήμα του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής είναι τα αρχεία Ελλήνων συνθετών και καλλιτεχνών, τα οποία έχουν περιέλθει σε αυτό.
Εγκαταστάσεις
Το κτήριο της Βιβλιοθήκης χωρίζεται σε τέσσερα επίπεδα. Τα αναγνωστήρια, έκτασης 940 τ.μ., καταλαμβάνουν δύο επίπεδα, στα οποία μπορούν να φιλοξενηθούν τουλάχιστον 100 αναγνώστες. Επίσης διαθέτει μία αίθουσα διδασκαλίας χωρητικότητας 80 ατόμων, τον χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης και τα Βιβλιοστάσια όπου τηρούνται ειδικές συνθήκες φύλαξης.
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες
Ιστοσελίδα. Κύριο μέλημα της Βιβλιοθήκης, από την ίδρυσή της, ήταν να διευκολύνει την πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενου στο πλούσιο υλικό της και αυτό μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω της ηλεκτρονικής οδού. Έτσι, υπήρξε μία από τις πρώτες ελληνικές βιβλιοθήκες που εμφανίστηκαν στο Διαδίκτυο (www.mmb.org.gr), λειτουργώντας ως όχημα για την έρευνα και τη διάδοση της ελληνικής μουσικής και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας.
Ηλεκτρονικές βάσεις που δημιουργήθηκαν στη Βιβλιοθήκη. Πρόκειται για τον Κατάλογο (ΟPAC), τους Καταλόγους αρχείων ελλήνων συνθετών, την Εργογραφία (κατάλογοι έργων 150 ελλήνων και ξένων συνθετών), το Τετράδιο (ηλεκτρονικό περιοδικό με πρωτότυπα μουσικολογικά άρθρα) και τα κείμενα διαλέξεων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Βιβλιοθήκης.
Ηλεκτρονικές βάσεις με συνδρομή. Παράλληλα, ακολουθώντας τις εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας και τις εφαρμογές της στη βιβλιοθηκονομία και τις υπηρεσίες πληροφόρησης, η Βιβλιοθήκη διαθέτει βάσεις δεδομένων μέσω διαδικτύου, συμπληρώνοντας έτσι τη βιβλιογραφία και κυρίως τη συλλογή των επιστημονικών περιοδικών που τώρα πια διατίθενται και ηλεκτρονικά.
Εκπαιδευτικά προγράμματα
Κύκλοι διαλέξεων. Η Βιβλιοθήκη διοργανώνει από το 2000 ετήσιους κύκλους διαλέξεων, καθώς και ανεξάρτητες ημερίδες με διαπρεπείς επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα. Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών της δραστηριοτήτων, η Βιβλιοθήκη εξέδωσε το CD-ROM «Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα», το οποίο διατίθεται δωρεάν σε σχολεία και ωδεία.
Ξεναγήσεις σχολείων. Σε τακτική-περιοδική βάση η Βιβλιοθήκη διοργανώνει ξεναγήσεις για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και για διαφορετικές ομάδες επισκεπτών.
Φιλοξενούμενα σεμινάρια. Στους χώρους της φιλοξενούνται και βρίσκουν υλικοτεχνική υποστήριξη εξειδικευμένα σεμινάρια πανεπιστημιακών τμημάτων.
Διοργάνωση συνεδρίων. Η Βιβλιοθήκη έχει διοργανώσει, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και άλλους φορείς, διεθνή μουσικολογικά συνέδρια, υποστηρίζοντας και την έκδοση των πρακτικών.
Παιδική Βιβλιοθήκη. Εδώ φιλοξενείται παιδικό τμήμα με βιβλία και οπτικοακουστικό υλικό για παιδιά ηλικίας 5-10 ετών. Επίσης διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.
Ερευνητικά προγράμματα
Καταγραφή, μελέτη και προβολή της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Ελλάδας. Το πρόγραμμα αυτό, με αφετηρία τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία, μελετά το τραγούδι, τη μουσική και τον χορό σε ιστορική και πολιτισμική προοπτική. Το ψηφιοποιημένο υλικό, που προήλθε από τη συστηματική έρευνα και καταγραφή, διατίθεται μέσω της ιστοσελίδας υπό τη μορφή πολυμεσικής βάσης δεδομένων, με εικόνα, ήχο και βίντεο.
Ψηφιοποίηση αρχείων. Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Ψηφίς» (στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ), προχώρησε στην ψηφιοποίηση 300.000 τεκμηρίων από το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής, και πιο συγκεκριμένα πολύτιμα χειρόγραφα ελλήνων συνθετών. Η ψηφιοποίηση του υλικού της συνεχίζεται.
Συνεργασία με άλλους φορείς
Στη διάρκεια της λειτουργίας της, η Βιβλιοθήκη έχει συμμετάσχει σε προγράμματα και έχει συνεργαστεί με φορείς όπως ο «Ιστός» (κατόπιν e-paideia), το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Harmonica, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου, παρέχοντας ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο. Συμμετέχει επίσης στον διεθνή βιβλιογραφικό οργανισμό RILM, παρέχοντας τεκμηριωμένη βιβλιογραφική καταγραφή όλης της ελληνικής μουσικολογικής και μουσικογραφικής παραγωγής, εντάσσοντάς την με αυτόν τον τρόπο στον διεθνή επιστημονικό χάρτη.
Υπηρεσίες
Η Βιβλιοθήκη διαθέτει το υλικό και τις υπηρεσίες της δωρεάν. Λειτουργεί Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 10:00 έως 16:45 και Τετάρτη από 10:00 έως 19:00. Είναι κλειστή Σάββατο και Κυριακή, τις επίσημες αργίες και 2 εβδομάδες το καλοκαίρι. Για να γίνει κανείς τακτικό μέλος πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 ετών και να έχει αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Η χρήση του υλικού επιτρέπεται μόνο μέσα στον χώρο της Βιβλιοθήκης.
ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ
Ανακαίνιση πολιτιστικού κέντρου
Σε έναν από τους ομορφότερους δήμους της Αττικής, τον Δήμο Παπάγου, το Πολιτιστικό Κέντρο χρειαζόταν ανακαίνιση και καλύτερη αξιοποίηση. Το κέντρο είχε δημιουργηθεί το 1988 αλλά μέσα σε λίγα χρόνια οι απαιτήσεις αυξήθηκαν και τα οικονομικά του Δήμου δεν αρκούσαν για την κάλυψη των αναγκών. Οι κάτοικοι προσπαθούσαν να βρουν τους πόρους για την αναβάθμιση του πολιτιστικού κέντρου, ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία πνευματικής εστίας για τους μικρούς και μεγάλους κατοίκους της περιοχής.
Με μια προσφορά 58.700 το κτήριο ανακαινίστηκε ενώ συγχρόνως δημιουργήθηκε και η κατάλληλη υποδομή για να εξοπλιστεί με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΤΑΙΑΣ
Ενίσχυση πολιτιστικού συλλόγου
Το 1999, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη ενίσχυσε με το ποσό των 1.500 τον πολιτιστικό σύλλογο στο Κουμπέρι Αχαΐας.
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Αγορά εξοπλισμού για αίθουσες διδασκαλίας
Το 1991, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη προσέφερε το ποσό των 20.500 στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Τα χρήματα αξιοποιήθηκαν για την αγορά εξοπλισμού και μουσικών οργάνων για τις αίθουσες διδασκαλίας.
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΑΚΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ηλεκτρονικός εκσυγχρονισμός
του σωματείου
Η Εταιρεία Λακωνικών Σπουδών είναι μια επιστημονική εταιρεία με έδρα την Αθήνα, στόχος της οποίας είναι η πνευματική οργάνωση των επιστημόνων που κατάγονται από τη Λακωνία ή ασχολούνται με αυτή, με σκοπό την προώθηση και ανάδειξη κάθε επιστημονικής προσπάθειας που αφορά τον Νομό Λακωνίας και το σύνολο της Μάνης. Το 2002, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη προσέφερε 2.900 για τον ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό του σωματείου.
ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Αποπεράτωση του Λαογραφικού Μουσείου
Ερμιόνης
Στην Ερμιόνη γράφτηκε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδας. Στην Ερμιόνη έγινε η Εθνοσυνέλευση το 1827 κι εκεί υπάρχει σήμερα ένα Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο που παραδόθηκε στον ελληνικό λαό μαζί με ένα πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας του. Προσφορά, λοιπόν, για την ενίσχυση μιας ηρωικής σελίδας της ελληνικής ιστορίας και συμβολή στον αγώνα για να διατηρηθεί ο δεσμός των Ελλήνων με το ιστορικό τους παρελθόν, είναι το ποσό των 88.000 για την αποπεράτωση του Μουσείου – Πολιτιστικού Κέντρου της Ερμιόνης.
Τα εγκαίνια έγιναν στις 24 Οκτωβρίου 1998, και η συγκίνηση όλων ήταν μεγάλη, όταν ο Εθνικός Ύμνος ακούστηκε στο άλλοτε γκρεμισμένο «Κτήριο Οικονόμου», στην καρδιά της Ερμιόνης, απέναντι από τον ιστορικό ναό των Ταξιαρχών, όπου έδωσαν όρκο αγώνα και πίστης στην πατρίδα οι μεγάλες μορφές της Επανάστασης του 1821.
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
Δωρεά
Το 1996, το Ίδρυμα προσέφερε 4.400 για τη διάδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη «Οδύσσεια».
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αποπεράτωση πολιτιστικού κέντρου
Εμπνευστής του έργου ήταν ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, που πάντα αναζητούσε πνευματικά κέντρα για τη νεολαία. Αρωγός ήρθε το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, το οποίο προσέφερε 58.700 στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Αγιάς Λαρίσης, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποπεράτωσης του τριώροφου πνευματικού και πολιτιστικού κέντρου της περιοχής. Ένα κτήριο με βιβλιοθήκη, γραφεία της αρχιερατικής επιτροπείας, αίθουσες κατηχητικών σχολείων, επιτραπέζιων παιχνιδιών, αίθουσα για μαθήματα βυζαντινής μουσικής, αίθουσες διαλέξεων, συναυλιών, τραπεζαρία, αναπαυτήρια και υπνοδωμάτια που προορίζονται για τη φιλοξενία φοιτητών που μετέχουν σε επιστημονικά σεμινάρια, μουσείο, εντευκτήριο και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 300 τ.μ. που φέρει πλέον το όνομα της αείμνηστης Λίλιαν Βουδούρη, για τις κοινωνικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις. Τον Δεκέμβριο του 1995 έγιναν τα εγκαίνια.
«Αυτό το έργο», είχε πει ο κ. Χριστόδουλος, «είναι ένα έναυσμα δημιουργίας. Είναι η πνευματική κυψέλη, το καταφύγιο και η απαντοχή της νεολαίας μας. Είναι η ανάσα του πολιτισμού μας σ’ αυτόν τον μικρό τόπο της Αγιάς. Είναι ένα μήνυμα ελπίδας για το μέλλον της Ελλάδας και της νεολαίας μας. Τιμούμε τον Άρη και τη Λίλιαν Βουδούρη, αλλά και όλους τους ανθρώπους του Ιδρύματος, που βοήθησαν για να υψώσουμε μια πνευματική έπαλξη στην καρδιά της Ελλάδας».
ΙΕΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ «Η ΜΗΤΗΡ ΤΟΥ ΗΓΑΠΗΜΕΝΟΥ»
Έκδοση βιβλίου
Το 2000, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη προσέφερε 8.800 για την έκδοση του βιβλίου «Ο γέρων Ηλίας Τσακογιάννης».
ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΟΡΡΕ
Ανέγερση νέας πτέρυγας του μουσείου
Το 2002, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη συμμετείχε στην ανέγερση νέας πτέρυγας του μουσείου, προσφέροντας 3.000.
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Προβολή της ελληνικής λογοτεχνίας
Το Κέντρο Προβολής Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς εδρεύει στη Βαυαρία και εκδίδει το περιοδικό «Φιλία», που αναφέρεται σε έλληνες ποιητές και λογοτέχνες. Επίσης διοργανώνει εκδηλώσεις σχετικές με τον ελληνικό πολιτισμό. Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη ενίσχυσε τις προσπάθειες του Κέντρου, προσφέροντας δωρεά 8.800, το 2000.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
Αγορά δύο μεταβυζαντινών εικόνων
Το Μουσείο Μπενάκη έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα και στον διεθνή πολιτιστικό χώρο ως φορέας που προωθεί με μοναδικό τρόπο την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Γι’ αυτό, άλλωστε, στα 60 και πλέον χρόνια λειτουργίας του δέχεται συνεχώς δωρεές πολύτιμων αντικειμένων. Από τις αρχές του 1998, στο Τμήμα Μεταβυζαντινής Περιόδου, δεσπόζουν οι μνημειακές εικόνες του Παντοκράτορα και της Παναγίας Θεομήτορος.
Πρόκειται για πολύτιμα έργα του 16ου αιώνα που απέκτησε το Μουσείο Μπενάκη χάρη στη δωρεά 88.000 του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη. Ο Διευθυντής του Μουσείου, Καθηγητής κ. Άγγελος Δεληβοριάς, τόνισε ότι με τις δύο δεσποτικές εικόνες ενισχύονται τα εκθέματα που προέρχονται από τον 16ο αιώνα, περίοδο από την οποία το Μουσείο Μπενάκη δεν έχει ακόμη μεγάλη συλλογή. Οι συγκεκριμένες εικόνες προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα και τοποθετήθηκαν σε τμήμα ξυλόγλυπτου τέμπλου στο κέντρο της αίθουσας του Μουσείου που είναι αφιερωμένη στη μεταβυζαντινή περίοδο.
ΜΟΥΣΙΚΟΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΦΕΑΣ
Αγορά μουσικών οργάνων
Το 1991, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη προσέφερε 11.700 για την ενίσχυση των σκοπών του Συλλόγου.
ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ ΤΕΧΝΗΣ
Έκδοση προγράμματος θεατρικής παράστασης
Το 1997, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη προσέφερε 5.300 για την έκδοση προγράμματος για θεατρική παράσταση βασισμένη στο βιβλίο της Έλλης Παπαδημητρίου «Κοινός λόγος».
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΡΜΑΣ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
Δημιουργία πολιτιστικού κέντρου
Τα προβλήματα στις απομακρυσμένες περιοχές είναι πολλά. Κι η πρακτική ιεράρχηση υποβαθμίζει συνήθως τις πολιτιστικές ανάγκες. Αλλά δεν είναι ανάσα και δεν είναι τροφή ο πολιτισμός;
Στους πρόποδες του όρους Καϊμακτσαλάν, στην ημιορεινή Όρμα Πέλλας των 800 κατοίκων, που απέχει μόλις είκοσι χιλιόμετρα τα σύνορα, οι ακρίτες κάτοικοι δίνουν τη δική τους καθημερινή μάχη με την απομόνωση και τη σταδιακή ερήμωση. Το 1995 με μια δωρεά 93.000 στάθηκε δυνατή η αποπεράτωση του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου, ενός πυρήνα που ελκύει όχι μόνο τους κατοίκους της Όρμας, αλλά λειτουργεί σε μια ευρύτερη περιοχή τεσσάρων χιλιάδων κατοίκων. Μια μικρή προσφορά στη συνολική προσπάθεια να παραμείνει η νεολαία στην ελληνική ύπαιθρο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ – ΝΙΚΟΣ ΓΚΙΝΗΣ
Έκδοση δύο φωτογραφικών λευκωμάτων
Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, με πίστη στο όραμα διάσωσης του Ελληνισμού, ενίσχυσε οικονομικά την έκδοση των φωτογραφικών λευκωμάτων «Οι εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης» και «Εκκλησίες της Ορθοδοξίας Ίμβρου και Τένεδου», προσφέροντας 13.800 συνολικά.
Πρόκειται για δύο κομψούς και καλαίσθητους τόμους, που εκδόθηκαν με τη φροντίδα ομάδας αρχαιολόγων και τεχνικών και παρουσιάζουν αφενός τους ναούς της Κωνσταντινούπολης που μπορούν να λειτουργήσουν σήμερα ως ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες, αφετέρου τις ορθόδοξες εκκλησίες που βρίσκονται στην Ίμβρο και την Τένεδο.
Το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης ενέκρινε με ενθουσιασμό το λεύκωμα «Οι εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης», το θεωρεί σημαντικό σημείο αναφοράς και το δωρίζει στους επίσημους επισκέπτες.
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΑΡΗ ΚΑΙ ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ
Η συναυλία εις μνήμην του Άρη και της Λίλιαν Βουδούρη πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1993, στη συναυλιακή αίθουσα του Παλλάς. Σολίστ ο Δημήτρης Σγούρος, που ερμήνευσε με μοναδική ευαισθησία το τρίτο κονσέρτο για πιάνο του Μπετόβεν, με τη συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αλέξανδρου Συμεωνίδη. Εξίσου άρτια και η εκτέλεση του έργου «Στάμπατ Μάτερ» του Περγκολέζι με τη χορωδία τής Ελληνικής Ραδιοφωνίας υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εξέχοντες εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού, πολιτικού και πολιτιστικού κόσμου της χώρας.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Το Σπίτι του Ηθοποιού
Παλαιότερα ο χώρος στέγαζε το εργοστάσιο υφασμάτων Μηναΐδη-Φωτιάδη, στην οδό Ιακωβάτων στα Κάτω Πατήσια. Μετά από συλλογική προσπάθεια φορέων και ιδιωτών, μεταξύ των οποίων και το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, που προσέφερε 2.900, μεταμορφώθηκε σε «Σπίτι του Ηθοποιού».
Το «Σπίτι του Ηθοποιού» ιδρύθηκε το 2002 και έχει ως στόχο τη φιλοξενία ηθοποιών που χρειάζονται βοήθεια, είτε γιατί είναι μεγάλης ηλικίας, είτε γιατί είναι νέοι σπουδαστές θεατρικών σχολών που δεν έχουν την οικονομική άνεση να σπουδάσουν. Το «Σπίτι του Ηθοποιού» εργάζεται επίσης ώστε να δημιουργηθούν οι χώροι και οι προϋποθέσεις για τη διοργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Στα εγκαίνια του φιλόξενου σπιτιού της οδού Ιακωβάτων παρευρέθηκαν ο τότε Δήμαρχος Αθηναίων κ. Αβραμόπουλος, η κ. Άννα Φόνσου, και φυσικά πολλοί γνωστοί ηθοποιοί που όλοι αγαπήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες. Το όραμα δεκάδων αστέρων του κινηματογράφου και του θεάτρου, που έγραψαν ιστορία με τις ερμηνείες τους, έγινε πραγματικότητα χάρη στη συμβολή ευαίσθητων ανθρώπων με αγάπη και σεβασμό για τις τέχνες και τον πολιτισμό.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Συνέδριο για τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς
Το 1992, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη ενίσχυσε με 11.700 το Σωματείο Τεχνικών του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να διοργανώσει ευρωπαϊκό συνέδριο, με τίτλο «Διαχείριση πολιτιστικής κληρονομίας στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».