Ως ισότιμοι πολίτες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν δικαίωμα στην αξιοπρέπεια στην ίση μεταχείριση, στην αυτόνομη διαβίωση και στην πλήρη συμμετοχή στην κοινωνία. Με πίστη σε αυτήν την αρχή, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη έχει χρηματοδοτήσει πρωτοποριακά ερευνητικά προγράμματα στον τομέα της υποστηρικτικής τεχνολογίας, την αγορά ειδικών οχημάτων για τη μετακίνηση ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά με νοητική υστέρηση ή άλλες ειδικές ανάγκες κ.ά. Η φιλοσοφία που διέπει τις αποφάσεις για δωρεές είναι προσανατολισμένη προς την κατεύθυνση των ολοκληρωμένων κινήσεων μακράς πνοής.
ΕΣΤΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Στέγη Αυτόνομης Διαβίωσης
Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη στηρίζει την Εστία Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής στην προσπάθεια που καταβάλλει για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με νοητική υστέρηση. Το 2009, το Ίδρυμα συνέβαλε ώστε να ξεκινήσει η ανέγερση της «Στέγης Αυτόνομης Διαβίωσης» για παιδιά. Η Εστία Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής είναι φορέας που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης, κοινωνικής ένταξης, επαγγελματικής αποκατάστασης και αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, σε άτομα με νοητική υστέρηση. Απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 13 ετών και άνω, με ελαφρά και μέση νοητική υστέρηση. Ιδρύθηκε το 1982 από γονείς και φίλους ατόμων με νοητική υστέρηση και διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Τον Οκτώβριο του 1998 πιστοποιήθηκε ως εξειδικευμένο κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης. Οι βασικοί τομείς δράσης της Εστίας Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής είναι οι εξής:
Το 2008, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη χρηματοδότησε με 125.000 την ανακατασκευή παλιού κτηρίου της Εστίας. Επίσης στα τέλη του 2009, το Ίδρυμα προέβη σε δωρεά 400.000 στην Εστία Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής ώστε να αγοραστεί οικόπεδο στην περιοχή Πικέρμι Αττικής. Στον χώρο αυτό θα ανεγερθεί η «Στέγη Αυτόνομης Διαβίωσης», που θα έχει τη δυνατότητα να στεγάζει 8 παιδιά με νοητική υστέρηση και να καλύπτει τις ανάγκες τους. Η μελέτη για το έργο έχει ολοκληρωθεί. Σημειώνεται ότι η ανέγερση του κτηρίου θα γίνει με επιμέλεια και δαπάνες του Δήμου Νέου Ψυχικού.
«ΠOPTA ANOIXTH» ΣTHN APΓYPOYΠOΛH
Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών Υπήρξε το μεγάλο όνειρο της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών: n ανέγερση ενός υπερσύγχρονου κτηρίου που θα γινόταν ένα φιλόξενο σπίτι για τα παιδιά και τους ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση, στεγάζοντας τις ανάγκες και τις ελπίδες τους. Για το Ίδρυμα, η συμμετοχή σε αυτό το όνειρο αποτελούσε χρέος τιμής προς την αξέχαστη Λίλιαν Βουδούρη, η οποία έτρεφε μια ιδιαίτερη αγάπη, μια μεγάλη αδυναμία στα παιδιά με νοητική υστέρηση ή άλλες ειδικές ανάγκες. «Εκφράζουμε βαθιά ευγνωμοσύνη στο Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, που μετέτρεψε ένα ανέφικτο όνειρο σε μια φωτεινή πραγματικότητα και συνεχίζει να στηρίζει την πορεία μας ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».
Δάφνη Οικονόμου Πρόεδρος Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών
Στις 12 Ιουλίου 1996, το προεδρείο του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη παρέδιδε στο προεδρείο της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών μια επιταγή 1.027.000 για την αγορά οικοπέδου τεσσάρων στρεμμάτων στην περιοχή της Αργυρούπολης, προκειμένου να κτιστεί εκεί το «Σπίτι των Παιδιών».
Ακολούθησε ο μεγάλος «Τηλεμαραθώνιος Αγάπης» του MEGA, στις 23 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς. Χιλιάδες συμπολίτες μας έσπευσαν να συνδράμουν ανάλογα με τις δυνάμεις τους σε αυτήν την προσπάθεια, αποδεικνύοντας πως η ευαισθησία και η αλληλεγγύη παραμένουν βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας και πως αρκεί μια ανιδιοτελής παρότρυνση, ένα παράδειγμα για να εκφραστούν με τον καλύτερο τρόπο.
Κεντρικό στοιχείο της φιλοσοφίας του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη είναι η ενίσχυση κινήσεων μακράς πνοής που αντιμετωπίζουν συνολικά μια ανάγκη. Έτσι, διατέθηκε επιπροσθέτως το ποσό των 1.174.000 για την ανέγερση του κτηρίου και την αγορά εξοπλισμού.
Το Πρότυπο Κέντρο «Πόρτα Ανοιχτή» εγκαινιάστηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2001, από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο.
Είναι μια σεμνή, καλαίσθητη και λειτουργική μονάδα εκπαίδευσης και αποκατάστασης, η οποία, με 120 εξειδικευμένα στελέχη, ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ατόμων με εγκεφαλική παράλυση. Μεταξύ άλλων, προσφέρει διάγνωση, ιατρική περίθαλψη, θεραπεία, εκπαίδευση, κοινωνική και ψυχολογική στήριξη, επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση, προγράμματα ελεύθερου χρόνου και προσωρινή διαμονή σε περισσότερα από 250 παιδιά και ενήλικες καθημερινά. Από το 2005 λειτουργεί επίσης Εξαθέσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών στην Αργυρούπολη.
Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών επιδιώκει να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε παιδιά και ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση, ώστε με την κατάλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη να αναπτύξουν όσο γίνεται τις ικανότητές τους και να κατακτήσουν ισότιμη θέση στην κοινωνία. Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη υπήρξε επί σειρά ετών αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια και θα συνεχίσει να το πράττει.
TO «EPΓAΣTHPI ΛIΛIAN BOYΔOYPH» ΣTA ANΩ ΛIOΣIA
Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Το Εργαστήρι»
«Θα θέλαμε από καρδιάς να ευχαριστήσουμε το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη για την αμέριστη βοήθειά του στην ανέγερση του Κέντρου Απασχόλησης και Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες και νοητική υστέρηση «Το Εργαστήρι Λίλιαν Βουδούρη». Μετά από αγώνα πολλών ετών μέσα από αντίξοες συνθήκες, σε περιόδους που η δίψα μας για προσφορά και δημιουργία εκπληρωνόταν με ελάχιστα μέσα, σε εποχές που η αγάπη για τους δικούς μας ανθρώπους έβρισκε στέγη μέσα στις καρδιές, ήρθατε ως συνοδοιπόρος των ονείρων μας και τα κάνατε πράξη»
Μ. Τουρκοχωρίτη, Πρόεδρος και Α. Βουρνά, Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Και μετά τι; Ένα μεγάλο ερωτηματικό που περικλείει το πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα της ισότιμης και διά βίου κοινωνικοποίησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Μετά την παιδική και εφηβική ηλικία, λοιπόν, τι; Όταν το παιδί γίνει άντρας ή γυναίκα, όταν οι γονείς γεράσουν ή φύγουν από τη ζωή; Η μεγάλη ευθύνη της πολιτείας αλλά και της κοινωνίας, όλων μας και του καθενός προσωπικά. Ο «Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες “Το Εργαστήρι”» είναι ένα ειδικό ίδρυμα που αντιμετωπίζει αυτό ακριβώς το θέμα. Λειτουργεί από το 1984 και διοικείται αποκλειστικά από γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα κέντρα του είδους στη χώρα μας, που πέραν των άλλων μεριμνούν για το αύριο των παιδιών με νοητική υστέρηση. Και μάλιστα με τρόπο ώστε η αυτονομία να διασφαλίζει την αξιοπρέπεια, και η δυνατότητα αυτοσυντήρησης την πραγματική ισότητα. Με βασικό γνώμονα τις επιθυμίες του ιδρυτή του, στις αρχές του 1998, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη προσέφερε τους απαραίτητους πόρους για τη δημιουργία ενός Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης και Απασχόλησης στα Άνω Λιόσια, με μια δωρεά ύψους 1.320.000. Το νέο σύγχρονο κτήριο ολοκληρώθηκε και ονομάζεται «Εργαστήρι Λίλιαν Βουδούρη». Οι δυνατότητες αυτού του ειδικά σχεδιασμένου κέντρου είναι πολύ μεγάλες. Δεν αφορούν μόνο στη σημαντική αύξηση του αριθμού των παιδιών που εκπαιδεύονται εκεί, αλλά και στην υλικοτεχνική υποδομή, τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό και τη σωστή εφαρμογή των ειδικών προγραμμάτων από την πλευρά του επιστημονικού προσωπικού. Αλλά πάνω απ’ όλα εξασφαλίζουν ίσα δικαιώματα στην εργασία και στη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή.
EPΓAΣTHPIO YΠOΣTHPIKTIKHΣ TEXNOΛOΓIAΣ
Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας Η υποστηρικτική τεχνολογία είναι η επιστήμη της προσαρμογής των τεχνολογικών επιτευγμάτων στην υπηρεσία των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη στήριξε το 1999 την πρωτοπόρο προσπάθεια του Ιδρύματος Κοινωνικής Εργασίας. Σήμερα πια, το «Εργαστήρι Υποστηρικτικής Τεχνολογίας Λίλιαν Βουδούρη» έχει κατακτήσει σημαντική εμπειρία στη διερεύνηση των επιπτώσεων της αναπηρίας στη ζωή του παιδιού και του ενήλικα. Έχει προσφέρει εναλλακτικές προτάσεις θεραπείας, εκπαίδευσης και καλλιέργειας δεξιοτήτων σε περισσότερα από 300 άτομα.
Η ενασχόληση του Ιδρύματος Κοινωνικής Εργασίας με την παροχή υπηρεσιών υποστηρικτικής τεχνολογίας σε παιδιά και ενήλικες με κινητικούς και αισθητηριακούς περιορισμούς ξεκίνησε το 1989 και βασίζεται στη φιλοσοφία «προσαρμόστε την τεχνολογία και όχι το άτομο».
Τον Οκτώβριο του 1998, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη αποφάσισε να στηρίξει ένθερμα την προσπάθεια του ΙΚΕ, χρηματοδοτώντας τη δημιουργία του πρότυπου «Εργαστηρίου Αξιολόγησης και Αξιοποίησης Υποστηρικτικής Τεχνολογίας» – το δεύτερο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η δωρεά του Ιδρύματος, ύψους 137.000, επέτρεψε στο Εργαστήριο να αποκτήσει υπερσύγχρονο εξοπλισμό και να αναπτύξει τεχνολογικά περιβάλλοντα που βασίζονται σε διεθνώς δοκιμασμένα πρότυπα, αλλά και επινοήσεις των ερευνητών του. Επίσης δημιουργήθηκε ειδική τράπεζα πληροφοριών και μια εξειδικευμένη βιβλιοθήκη για την υποστηρικτική τεχνολογία, που ήταν η πρώτη στην Ελλάδα.
Από τότε, κάθε άτομο που προσέρχεται στο Εργαστήριο αξιολογείται σε επίπεδο γνωστικό, κινητικό και επικοινωνιακό, με τη χρήση της υποστηρικτικής τεχνολογίας. Στόχος της διερεύνησης αυτής είναι να επιλεγεί η κατάλληλη τεχνολογική λύση (λογισμικό και περιφερειακά) για το συγκεκριμένο άτομο. Το Εργαστήριο ήδη αναπτύσσει το Λογισμικό Εναλλακτικής Πρόσβασης «Λίλιαν».
Το Εργαστήριο προσφέρει επίσης λογοθεραπεία με τη χρήση εναλλακτικών συστημάτων επικοινωνίας, καθώς και θεραπεία με χρήση εκπαιδευτικών ρομπότ, για τα άτομα που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες. Τα άτομα με κινητικούς και αισθητηριακούς περιορισμούς πληροφορούνται για το ποιο ακριβώς βοήθημα ή εξάρτημα χρειάζονται, ενώ τα εξειδικευμένα στελέχη του Εργαστηρίου τούς παρέχουν επαγγελματικές συμβουλές.
«TA TYΦΛA ΠAIΔIA ZΩΓPAΦIZOYN»
Κέντρο Διεθνούς Έκθεσης Παιδικής Ζωγραφικής
Μια προσπάθεια που αποδεικνύει την πίστη στη ζωή και στον άνθρωπο. Ένα βιβλίο με ζωγραφιές που στέλνουν στα πέρατα του κόσμου το μήνυμα πως τα μάτια της παιδικής ψυχής δεν μπορεί να τα παγιδεύσει το σκοτάδι.
Η Βέρα, ο Κλαούντιο, η Λίζα, ο Αλφρέντο, ο Λούκας, η Νερμίνα, ο Μπενβενίντο, η Ρίτα και άλλα 46 παιδιά από 34 χώρες πήραν δαχτυλομπογιές, φαρδιά πινέλα, χαρτί αντιληπτό με την αφή, και άπλωσαν τα χρώματα, γέμισαν με φως τα έργα τους, δίνοντας το δικό τους μήνυμα ζωής. Το καλαίσθητο λεύκωμα με τίτλο «21ος αιώνας: Τα τυφλά παιδιά ζωγραφίζουν» εκδόθηκε στην Ελλάδα από το Κέντρο Διεθνούς Έκθεσης Παιδικής Ζωγραφικής, με τη χορηγία του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη, ύψους 19.000.
Το λεύκωμα είναι το αποτέλεσμα μιας πρωτότυπης έρευνας για τα τυφλά παιδιά, με υλικό που συγκεντρώθηκε ύστερα από προσπάθεια είκοσι ετών. Από τις σελίδες τού λευκώματος παρελαύνουν εικόνες και πίνακες που έφτιαξαν παιδιά με ελάχιστη όραση. Πρόκειται για εξαιρετικές δημιουργίες, γεμάτες φως.
Το λεύκωμα φιλοξενείται ήδη στις βιβλιοθήκες όλων των κρατών-μελών του ΟΗΕ, ελληνικών πανεπιστημίων και ιδρυμάτων. Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για τη χώρα μας, γιατί ήταν η πρώτη στον κόσμο που ξεκίνησε, με τη βοήθεια του Κέντρου Ζωγραφικής, την έρευνα και τη μελέτη της ζωγραφικής των τυφλών παιδιών.
ΔHMIOYPΓIA ΠTEPYΓAΣ NOΣHΛEIAΣ
Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»
Από το 2003, μια νέα πτέρυγα νοσηλείας στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» συμβάλλει ουσιαστικά στην ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στα νοσηλευόμενα παιδιά. Εξασφαλίζει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφαλή νοσηλεία παιδιών με μεταδοτικά νοσήματα, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει τη δυνατότητα στις μητέρες να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους, με καλύτερες συνθήκες.
Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη προσέφερε το ποσό των 338.000 για το πολύ σημαντικό έργο της ανακατασκευής και διαρρύθμισης του δευτέρου ορόφου της πρώτης πτέρυγας του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Η πτέρυγα έχει τεθεί σε λειτουργία ήδη από το 2003.
Η νέα πτέρυγα περιλαμβάνει ένα τμήμα με πέντε τρίκλινα δωμάτια για τρέχοντα περιστατικά και ένα Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων δυναμικότητας 7 κλινών, με μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια.
Ο καθηγητής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, που ήταν τότε Διευθυντής της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής, και ο εμπνευστής όλης αυτής της προσπάθειας, οραματίστηκε τη στιγμή που όλα τα άρρωστα παιδιά θα μπορούν να νοσηλεύονται με συνθήκες καλύτερες, από κάθε άποψη, όπως αυτές που επικρατούν στην αναμορφωμένη πτέρυγα.
ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ SOS
Σπίτια SOS στη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη
Υπάρχει ένα Χωριό που αγκαλιάζει με αγάπη και φροντίδα τα παιδιά που είναι μόνα στον κόσμο. Που δίνει σε κάθε παιδί ξεχωριστά τη ζεστασιά ενός δικού του σπιτικού, τη συντροφιά των φίλων και των αδελφών του, το ενδιαφέρον για τη μόρφωσή του, την ξενοιασιά τού παιχνιδιού. Που χαρίζει στα παιδιά το μητρικό χάδι και την αγάπη μιας Μητέρας SOS, που το έχουν ανάγκη και το χρειάζονται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Αυτή είναι η εικόνα, ο ρόλος και η αξία του Παιδικού Χωριού SOS. Μια μεγάλη οικογένεια που αγκαλιάζει με αγάπη τα παιδιά. Η πολυετής εναλλακτική προσπάθεια των Παιδικών Χωριών SOS σε σχέση με την ανατροφή και το μοντέλο οικογένειας των παιδιών που ζουν χωρίς τη φυσική τους οικογένεια είναι γνωστή. Η απόλυτα επιτυχημένη προσέγγιση των σπιτιών, με τη μητέρα, τα αδέλφια και τη φυσιολογική ζωή των παιδιών, ξεφεύγει από τα όρια της ιδρυματικής πρακτικής και εφαρμόζεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, μετά το χωριό της Βάρης, η προσπάθεια συνεχίστηκε στη συμπρωτεύουσα. Ένα από τα δέκα σπίτια του Παιδικού Χωριού SOS, στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, ανέλαβε να χτίσει το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, χρηματοδοτώντας άλλο ένα εγχείρημα αγάπης με το ποσό των 132.000, που παραδόθηκε στη διοίκηση των Παιδικών Χωριών SOS στις 11 Ιανουαρίου 1996. Η υποστήριξη των σκοπών των Παιδικών Χωριών SOS από το Ίδρυμα συνεχίζεται: από το 2009, λειτουργεί κανονικά ένα ακόμη Σπίτι SOS στον Δήμο Τραϊανούπολης, στην Αλεξανδρούπολη. Το σπίτι είναι ένα διώροφο κτήριο επιφάνειας 180 τ.μ. Χτίστηκε με χορηγία του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη, ύψους 230.000, η οποία δόθηκε το 2008. Στο Σπίτι SOS στην Τραϊανούπολη έχουν βρει ήδη στέγη έξι παιδιά.
ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ
Βρεφονηπιακός Σταθμός
Το Ίλιον Δυτικής Αττικής (Νέα Λιόσια) είναι μία από τις περιοχές που γνώρισαν όσο λίγες την οργή τού Eγκέλαδου το 1999. Μεταξύ των πολλών κτηρίων που καταστράφηκαν ήταν και όλοι οι παιδικοί σταθμοί της περιοχής, δημιουργώντας ένα πρόσθετο πρόβλημα στις εργαζόμενες μητέρες. Έτσι το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την ανέγερση ενός βρεφονηπιακού σταθμού.
Από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου του 1999 καταστράφηκαν όλα τα κτήρια των παιδικών σταθμών, επτά κρατικών και δύο του ΠΙΚΠΑ, γεγονός που δημιούργησε ένα πρόσθετο μεγάλο πρόβλημα στις μητέρες που εργάζονται, και για τις οποίες η ανάγκη να μπορούν να αφήνουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό είναι επιτακτική.
Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, μόλις πληροφορήθηκε το πρόβλημα, αποφάσισε να συμβάλει στην ανέγερση ενός βρεφονηπιακού σταθμού, με χορηγία 294.000 προς τον Δήμο Ιλίου, που ανέλαβε την εκτέλεση του έργου και τη λειτουργία του σταθμού.
Η ανέγερση του κτηρίου, έκτασης 800 τ.μ., ολοκληρώθηκε με γρήγορους ρυθμούς και ο Βρεφονηπιακός Σταθμός εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2001. Σήμερα φιλοξενούνται σε αυτόν περίπου 100 παιδιά προσχολικής ηλικίας από την περιοχή του Ιλίου. Μεγαλώνουν και κοινωνικοποιούνται σε ένα περιβάλλον που τους προσφέρει ασφάλεια και φροντίδα, ενώ οι μητέρες τους μπορούν να εργάζονται με την ηρεμία που τους δίνει η βεβαιότητα ότι τα παιδιά τους βρίσκονται σε καλά χέρια.
ΑΜΥΜΩΝΗ
Λεωφορείο για τη μετακίνηση ατόμων με ειδικές ανάγκες, και οικονομική ενίσχυση
Ο Σύλλογος «Αμυμώνη» ιδρύθηκε το 1993, με σκοπό την εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση τυφλών, κυρίως, παιδιών, τα οποία έχουν πρόσθετες αναπηρίες. Σημαντική δραστηριότητα της «Αμυμώνης» είναι η λειτουργία ενός πρότυπου εκπαιδευτικού και θεραπευτικού κέντρου, της «Επικοινωνίας», που εξυπηρετεί 35 άτομα και τους προσφέρει εκπαίδευση, και την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν και να προετοιμαστούν για αυτόνομη διαβίωση.
Το 1993, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, με τη χορηγία ποσού 44.000, έδωσε στον Σύλλογο την ευκαιρία να αποκτήσει ένα ειδικό λεωφορείο, που ήταν απαραίτητο για τη μετακίνηση των ατόμων που συμμετέχουν στα προγράμματα του κέντρου.
Επιπροσθέτως, το 2005, το Ίδρυμα ενίσχυσε τη δράση του Συλλόγου με μια δωρεά ύψους 3.000.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ
Λεωφορείο για τη μετακίνηση ατόμων με ειδικές ανάγκες
Ένα όχημα ειδικά κατασκευασμένο για να μπορούν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να μεταβαίνουν στο σχολείο, στις αθλητικές τους εκδηλώσεις, στις ψυχαγωγικές εξορμήσεις τους. Αυτό ήταν ένα από τα μεγάλα όνειρα των γονιών στην πόλη της Θήβας και στα γύρω χωριά. Ένα λεωφορείο ελευθερίας και χαράς.
Η Δημοτική Επιχείρηση Κοινοτικής, Καλλιτεχνικής και Αθλητικής Επικοινωνίας της Θήβας ανέλαβε να το υλοποιήσει. Η ΔΕΚΚΑΕ συστάθηκε το 1997 με στόχο τη στήριξη και την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την αποτελεσματικότερη κοινωνική ένταξη συγκεκριμένων ομάδων που κινδυνεύουν με περιθωριοποίηση – ανάμεσά τους, φυσικά, των παιδιών με ειδικές ανάγκες.
Αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια στάθηκε το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη: στα τέλη Απριλίου του 1998, προσέφερε το απαιτούμενο ποσό των 20.500 για την αγορά του αυτοκινήτου.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Ενίσχυση τάξης παιδιών με ειδικές ανάγκες
Στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Αθηνών λειτουργεί συγκεκριμένη τάξη για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Το 1996, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη ενίσχυσε την προσπάθεια των εκπαιδευτικών προσφέροντας 1.500 για την αγορά φωτοτυπικού μηχανήματος.
ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Εξοπλισμός εργαστηρίου κεραμικής
Το 2002, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη προσέφερε 5.000 για τον εξοπλισμό του εργαστηρίου κεραμικής του Ειδικού Σχολείου Αριδαίας. Το εργαστήριο χρησιμοποιείται από τα παιδιά με ειδικές ανάγκες της περιοχής.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Δωρεά
Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Ανάπηρων Παιδιών (ΕΛΕΠΑΠ) είναι φιλανθρωπικό σωματείο, ειδικώς αναγνωρισμένο από το κράτος. Ιδρύθηκε το 1937 και είναι το πρώτο ιδιωτικό ίδρυμα που προσέφερε περίθαλψη, θεραπεία, εκπαίδευση και αποκατάσταση παιδιών με κινητικές αναπηρίες. Από το 1987 δραστηριοποιείται και στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης ενηλίκων με αναπηρίες.
Το 1996, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη προσέφερε 3.000 για τους σκοπούς της ΕΛΕΠΑΠ.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Πρόγραμμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες και παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες
Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο που βρίσκεται στην Πλάκα οργάνωσε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, αξιοποιώντας χορηγία ύψους 14.700 από το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 300 περίπου παιδιά και για την υλοποίησή του συνεργάστηκαν πολλοί φορείς, ανάμεσα στους οποίους η «Θεοτόκος», το «Περιβολάκι» και ορισμένα Σχολεία Ειδικής Αγωγής.
Την περίοδο 2000-2001 το πρόγραμμα μεταφέρθηκε και στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες είχαν τη δυνατότητα, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο, να ασχοληθούν με οργανωμένες δραστηριότητες, που τους επέτρεψαν να εκφραστούν, να κοινωνικοποιηθούν και να απασχοληθούν δημιουργικά.
ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΝΟΗΤΙΚΩΣ ΥΣΤΕΡΟΥΝΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
Δωρεά
Η Ένωση Γονέων Νοητικώς Υστερούντων Ατόμων ιδρύθηκε το 1973 με έδρα τη Νεα Ερυθραία και έχει ως στόχο να προσφέρει στα παιδιά με νοητική υστέρηση φροντίδα και να εξασφαλίσει κάτι καλύτερο για το μέλλον τους, όταν οι γονείς τους δεν θα βρίσκονται πια στη ζωή. Το 1992, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη δώρισε 58.700 στην Ένωση για τους σκοπούς της.
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ
Ειδικά λεωφορεία
Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη στηρίζει ουσιαστικά και σε βάθος χρόνου την Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών. Μετά την ανέγερση της «Πόρτας Ανοιχτής» στην Αργυρούπολη, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη προσέφερε συνολικά 103.000 για την αγορά δύο ειδικών λεωφορείων. Το πρώτο αγοράστηκε το 2004 και το δεύτερο το 2007. Χρησιμοποιούνται για τη μετάβαση των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση από τα σπίτια τους στις εγκαταστάσεις τής Εταιρείας στην Αργυρούπολη.
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Λεωφορείο για τη μετακίνηση ατόμων με ειδικές ανάγκες
Έχουν το ζωηρό χρώμα της χαράς και… για εμάς τους μεγαλύτερους, το κίτρινο χρώμα του φανταστικού μουσικού υποβρυχίου που μας ταξίδευε τη δεκαετία του ’60. Είναι τα «κίτρινα σχολικά» για τους πολυαγαπημένους και πολύτιμους επιβάτες της σημερινής αθωότητας.
Στις 27 Μαρτίου 1996, ένα τέτοιο κίτρινο λεωφορείο, αξίας 42.500, προσφέρθηκε από το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη στο Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας και έκτοτε χρησιμοποιείται για τις μετακινήσεις των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση που παρακολουθούν το πρόγραμμα του «Χατζηπατέρειου Κέντρου Αποκατάστασης Σπαστικών Παιδιών» (ΚΑΣΠ).
Προσφορά της οικογένειας Ιωάννου Χατζηπατέρα, το ΚΑΣΠ προσφέρει τη μέγιστη δυνατή βοήθεια σε εκατό περίπου παιδιά, από 2 ως 12 χρόνων, τα οποία μεταφέρονται καθημερινά στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στη Μεταμόρφωση Αττικής, όπου παρακολουθούν τα ειδικά προγράμματα.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Λεωφορείο για τη μετακίνηση ατόμων με ειδικές ανάγκες
Το 1992, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη δώρισε 44.000 στον σύλλογο προκειμένου να αγοραστεί ένα ειδικό λεωφορείο για τη μετακίνηση ατόμων με ειδικές ανάγκες.
ΣΧΟΛΗ ΚΩΦΑΛΑΛΩΝ ΒΟΛΟΥ
Δωρεά
Το 1991, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη προσέφερε 14.600 στη Σχολή Κωφαλάλων Βόλου, προκειμένου να ενισχύσει τα προγράμματα εκπαίδευσης κωφαλάλων.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΗΛΕΩΝ
Πρόγραμμα ζωγραφικής για παιδιά με ειδικές ανάγκες
Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες ανακαλύπτουν τα υπέροχα φωτεινά μυστικά του κόσμου των χρωμάτων, μέσα από το πρόγραμμα ζωγραφικής του Μουσείου Παιδικής Τέχνης που βρίσκεται στην Πλάκα.
H προσπάθεια των Φίλων του Μουσείου Μηλεών Πηλίου και του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης για δημιουργική έκφραση των παιδιών μέσα από τη ζωγραφική είναι ασφαλώς μια πρωτοποριακή κίνηση. Με δωρεά του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη, ύψους 14.600, το Μουσείο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1998 το πρώτο στην Ελλάδα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ζωγραφικής για παιδιά με ειδικές ανάγκες, διάρκειας οκτώ μηνών.
Μία φορά την εβδομάδα, τα παιδιά χωρίζονταν σε ομάδες σύμφωνα με τις ικανότητες προσαρμογής τους και μάθαιναν για τις τεχνικές και τα υλικά της ζωγραφικής, μυούνταν στον μαγικό χώρο της τέχνης και καλλιεργούσαν τη φαντασία τους σε ένα ευχάριστο και δημιουργικό παιχνίδι που έχει παράλληλα και εκπαιδευτικές ιδιότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν αυτών, το Μουσείο Παιδικής Τέχνης έχει δικτυωθεί με όλα τα σχολεία της Αττικής και έχει φέρει σε επαφή τους μαθητές τους με τον κόσμο της τέχνης.
Πιλοτικό εικαστικό πρόγραμμα για άτομα με ειδικές ανάγκες
Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη προσέφερε 2.900 προκειμένου να υλοποιηθεί ένα πιλοτικό εικαστικό πρόγραμμα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Το πρόγραμμα διοργάνωσε το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης σε συνεργασία με τον Δήμο Ζωγράφου. Κατά τη διάρκεια του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου «Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ» (23-24 Ιουνίου 2002) παρουσιάστηκε η έκθεση με τίτλο «Ταξίδι σε έναν μαγικό κόσμο», που αποτελούνταν από τα έργα νέων με ειδικές ανάγκες, τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.